Vo Veľkom Šariši sa vyhrotil spor samosprávy a podnikateľa

12.05.2005 Celý región

Približne tri roky trvajúci spor medzi samosprávou mesta Veľký Šariš a podnikateľom Petrom Jarkovským z Prešova sa 10. mája vyhrotil. Primátor mesta Róbert O...
Približne tri roky trvajúci spor medzi samosprávou mesta Veľký Šariš a podnikateľom Petrom Jarkovským z Prešova sa 10. mája vyhrotil. Primátor mesta Róbert Oros dal najprv ráno odpratať z verejnej cesty rampu, pri ktorej Jarkovského ľudia vyberali v pondelok 9. mája mýto za prejazd po nej a popoludní aj betónové panely ako zátarasy.

Oros zdôraznil, že podľa zákona o doprave nikto nesmie nič položiť na cestu, čo by prekážalo v jej využívaní. \"Preto odstránime vždy všetko, čo pán podnikateľ na ňu položí, \" podčiarkol. Podľa neho položením betónových dielcov Jarkovský sa dopustil verejného ohrozenia, pretože znemožnil nepretržitý prístup plynárov k zariadeniam, ktoré v tejto časti mesta majú.
Spor vznikol po tom, čo Jarkovský kúpil bývalý areál podniku Zelenina. V ňom však v súčasnosti sídli viac firiem. Jarkovský tvrdí, že nielen pozemok, ale aj cesta sú jeho. Oros si myslí opak, komunikácia je majetkom mesta. Doterajšie pokusy o zámenu pozemkov, prípadne ich kúpu zlyhali. Mestský parlament napríklad neodsúhlasil, aby samospráva kúpila pozemok pod cestou na Jarkovského návrh za vyše dva milióny korún. Preto je spor o vlastníctvo k pozemku na súde a doteraz nebolo o ňom právoplatne rozhodnuté.
Podobný spor vedie Jarkovský aj s prešovskou samosprávou a v decembri 2004 ho takisto vyhrotil tým, že na Strojníckej ulici vyberal deň mýto od všetkých osôb, ktoré tadiaľ prechádzali na osobnom alebo nákladnom aute. Vo Veľkom Šariši tak robil tiež jeden deň, za prejazd osobného bral 30 Sk, za prejazd nákladného 60 Sk.
(jj)
 

Vyberte región